Nábor hrdinů 11.10.2022

V úterý 11.10.2022 od 10:00 do 18:00 hod. bude ve foyer Auly umístěn stánek Českého národního registru dárců dřeně, kde se každý ve věku 18 až 35 let (s dobrým zdravotním stavem a váhou nad 50 kg) bude moct zaregistrovat jako dárce kostní dřeně. Akce je součástí filmového festivalu Prague Science Film Festival

  • Proč to udělat?
    Ze stávajícího registru, se stále nepodaří každému čtvrtému najít vhodného dárce. Přitom transplantace krvetvorných buněk od dárce je velmi účinnou (u dospělých 60-80%, u dětí dokonce 70-90% úspěšnost transplantace) a jedinou léčbou pro pacienty trpící poruchou kvetvorných buněk. Můžeš být jedinou šancí na život pro někoho jiného.
    Možná k rozhodnutí pomůže příběh nebo motivační video známých osobností.

 

  • Kdo může darovat?
    Věk 18 až 35 let (pro vstup do registru)
    Velmi dobrý zdravotní stav bez trvalého užívání léků (antikoncepce a sezónní léky na alergii nevadí)
    Hmotnost minimálně 50 kg
    Nevadí ani prodělaná mononukleóza, borelióza nebo žloutenka typu A (pokud nejsou následky). Pokud si stále nejsi jistý, zda ze zdravotních důvodů můžeš, více informací najdeš zde

 

  • Zápis do registru nebolí
    Vyšetření pro zápis do registru bude probíhat výtěrem ústní dutiny vatovou štětičkou - žádná krev

Vstupem do registru se stanete potenciálním dárcem pro kohokoliv na světě, kdo onemocní leukemií či jinou vážnou poruchou krvetvorby, jehož jedinou nadějí na vyléčení je transplantace kostní dřeně.

Svou kostní dřeň/krvetvorné buňky nedarujete do zásoby, ale až ve chvíli, kdy Vás vyberou jako vhodného dárce pro konkrétního pacienta, který s Vámi musí mít shodu v části genetiky v tzv. HLA znacích (a to v 8-9/10). Taková shoda je však velmi vzácná, i proto se skutečným dárcem stane jen necelé 1% registrovaných. I tak jste pro všechny nemocné velkou nadějí, že se shoda podaří nalézt.

  • Jak proběhne darování, pokud bych byl/la vybrán/na
    Darování probíhá jedním ze dvou způsobů. Buď formou separace buněk z krve (srovnatelné s darováním plazmy) nebo odběrem z kosti pánevní (v narkóze). Ani jeden ze způsobů není dárci označován jako bolestivý, stav po obávaném odběru z kosti pánevní dárci přirovnávací k pádu na zadek.
    Trocha nepohodlí však určitě stojí za zachráněný lidský život.

 

ČZU věří, že pomoc v případě, že je to v našich silách a možnostech, je základní hodnotou vyspělé a odpovědné společnosti.

FB událost

Aktualizace 12.10.2022

Děkujeme všem 36 hrdinům, kteří se nově zapsali do registru dárců dřeně i všem ostatním, kteří chtěli, ale např. ze zdravotních důvodů nemohli 

 

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.