Výsledky ankety Dny zdraví - Zdravá Menza

 

V listopadu 2023 proběhla na ČZU akce Dny zdraví, do které se zapojilo největší stravovací zařízení Menza s nabídkou dvou zdravějších jídel denně, z nichž jedno bylo vždy bezmasé.

 

Navštěvujete Menzu? Pak by vás mohly zajímat výsledky ankety, kterou jsme zjišťovali názory na akci Zdravá Menza i na spokojenost s Menzou jako stravovacím zařízením.

 

Anketa v číslech:

  • Anketu vyplnilo a odeslalo celkem 437 odpovídajících.
  • Průměrně se denně vydalo celkem 1.972 porcí jídla.
  • Průměrně se denně vydalo 484 porcí zdravější varianty jídla, připravené pro akci Zdravá Menza.
  • Dvě třetiny odpovídajících v anketě byli studující na ČZU.

 

Výsledky ve zkratce:

  • Více než polovina odpovídajících uvedla, že se v Menze stravuje denně nebo téměř denně.
  • Pro více něž 95 % odpovídajících je nejdůležitějším faktorem chuť a kvalita jídla. Třetí nejdůležitější hodnotou je cena jídla, tato byla označena za důležitou více než 80 % odpovídajících.
  • Pro více než 60 % dotazovaných je důležitá také nabídka zdravé výživy.
  • Nejvíce pozitivně hodnotí dotazovaní personál a obsluhu, prostředí jídelny, nabídku v hlavním jídelníčku (více než 50 % odpovídajících).
  • Nejvíce negativně hodnotí dotazovaní dlouhé fronty u pokladen (negativně hodnotí až 73 % odpovídajících) a dále chybějící každodenní nabídku zdravější varianty jídla, rychle vyčerpanou nabídku pasta baru a nulovou nabídku ovoce (více než 40 % odpovídajících).
  • Z ankety vyplynulo, že je poměrně nízký zájem o sledování výživových hodnot jídel (o zařazení této informace do jídelníčku by stálo jen 22 % odpovídajících v anketě).
  • Z ankety vyplynulo, že není mezi odpovídajícími ochota akceptovat jeden den v týdnu bez masa nebo rýže. (K této otázce vedla zadavatele ankety snaha o možné snížení dopadů na životní prostředí, kdy je produkce a spotřeba masa a rýže uváděna jako největší kontaminant pro životní prostředí v oblasti potravinářství).
  • Jako ideální bezmasé jídlo označilo více než 70 % odpovídajících bezmasé jídlo s vyváženým poměrem výživových hodnot.
  • Z ankety vyplynulo, že více než 58 % dotazovaných má zájem o zařazení různých druhů čočky do nabídky Menzy (dalšími preferovanými byly: cizrna, bulgur, quinoa a tofu).
  • Většina jídel z nabídky zdravějších jídel v rámci akce Zdravá Menza bylo hodnoceno jako chutné až výborné více než 85 % odpovídajících.
  • Za zdravější nebo bezmasou variantu jídla je podle dotazovaných ochotno pravidelně platit  téměř 65 % dotazovaných do 100 Kč, dalších 32 % je ochotno pravidelně platit od 100 do 150 Kč. 
  • Více než 70 % odpovídajících uvedlo, že by uvítali nebo velmi uvítali zařazení pravidelné a širší nabídky jídel z oblasti zdravé výživy.
  • Více než 50 % odpovídajících by uvítalo nebo velmi uvítalo pravidelné zařazení výživově vyváženého bezmasého (vegetariánského) jídla.

 

Shrnutí:

  • Dle výsledků získaných z odpovědí odpovídajících je významný zájem o pravidelné zavedení nabídky zdravějších a výživově vyvážených jídel i o jídla bezmasá, pokud budou mít zajímavé složení a vyvážený poměr živin.
  • Jídlo by mělo být ideálně chutné a zároveň cenově dostupné s cenou do 100 Kč, akceptovatelná je i cena do 150 Kč.
  • Akce Zdravá Menza byla celkově kladně hodnocena, jídla byla pro většinu odpovídajících chutná a byli by rádi, pokud by se zavedení takto připravených jídel stalo běžnou součástí nabídky Menzy.
  • Pracovníci Menzy a jejich přístup je většinou hodnocen kladně. Dle výsledků šetření se občas stává, že vydané jídlo nemá dostatečnou teplotu a poměrně nepříjemně působí občasné až časté fronty u pokladen (tyto také mohou mít negativní vliv na teplotu jídla).
  • Dále je poptávka po častějším nebo novém zařazení některých potravin. Zájem je především o luštěniny (různé druhy čočky, fazolí, cizrna), obiloviny (quinoa, bulgur, pohanka) a náhrady masa (sójové maso, tempeh, tofu). Dále pak o rozšíření nabídky salát baru – neochucené salátové listy, bylinky, semena, ořechy a olej k dochucení a o nabídku ovoce.

 

Celé vyhodnocení ankety:

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.