Vaření
- vařte s pokličkou (ušetříte čas i spotřebu energie).
- vařte jen takové množství vody, které spotřebujete (na hrnek čaje stačí 250 ml, nemusíte ohřívat celý litr).
- vodu solte až po té, co se začne vařit (voda bez soli se začne vařit rychleji).
- pokud nemáte indukční plotýnku, využijte pro vaření vody rychlovarnou konvici, je to rychlejší a efektivnější než vařit na plynu nebo elektrické plotýnce.
- u hrnců se silným dnes využívejte možnost vypnout vyřený pokrm o něco džíve a nechte tzv. "dojít" na akumulovaném teple (např. rýži nebo brambory).
Pečení
- pečte na horkovzduch, pokud tuto možnost máte (snižuje spotřebu energie až o 15 % oproti programu spodní/horní pečení).
- nepředehřívejte troubu zbytečně příliš předem.
Lednice
- nenechávejte dveře lednice zbytečně otevřené a neotevírejte lednici zbytečně, jen abyste se podívali, na co máte chuť (každé otevření lednice na dobu
1 minuty = 5 minut spotřeby navíc).
- teplotu v lednici stačí mít nastavenu na 7°C (toto je bezpečná teplota pro vaše potraviny a každý 1°C = cca 6 % energie).
- pravidelně odmrazujte lednici a mrazák.
- pravidelně kontrolujte dobu spotřeby na uložených potravinách (v ledničce, spíži) a nebojte se použít ty, které mají datum po doporučeném/minimálním datu spotřeby (jde i minimální dobu, trvanlivosti potravin - pokud takto "prošlý" jogurt tepelně zpracujete např. v koláči, nic Vám nehrozí - dejte vždy na senzorickou kontrolu - vůně a chuť, pokus jsou stále dobré, beze strachu můžete konzumovat, pokud jsou štiplavé, nahořklé apod. bohužel potravinu vyhoďte, ale zkuste si z toho vzít ponaučení pro příště). Potraviny s blížícím se koncem spotřeby přemístěte dopředu (měli byste při každém úklidu nákupu) a informujte rodinu, co je potřeba snízt jako první, můžete takové potraviny zkusit označit, nebo jim vyhradit krabičku či košík, který navštívíte jako první, když máte "na něco hlad" .
Potraviny
- zkuste využít kuchyňské zbytky:
- děláte štrůdl a zbyly vám ohryzky z jablek? Zkuste si udělat domácí jablečný ocet.
- zbyla vám nať z petržele nebo mrkve? Zkuste si udělat pesto - výborné je na těstovinách. Nebo zkuste přidat nasekanou nať do nádivky. Můžete také nasekanou nať zamrazit v kostkách nebo jen v krabičce a následně přidávat do nádivky, polévky apod.).
- zbyly vám odřezky ze zeleniny? Zkuste si z nich uvařit zeleninový vývar. Pokud jich není dost, skladujte je postupně v mrazničce, dokud jich nebudete mít dostatečné množství.
- odřezky, slupky a další nespotřebované zbytky (zkrátka biologicky rozložitelný odpad - NE tepelně zpracovaný) odkládejte na kompost nebo do hnědých popelnic.
- místo plastové fresh folie na přikrytí hrnce/mísy nebo zabalení potravin používejte např. voskované ubousky, silikonové pokličky, opakovaně použitelné krabičky.
- skladujte potraviny jako je mouka, rýže, kakao apod. v uzavíratelných skleněných nebo plastových dózách, aby byly chráněny před potravinovými moly.
Úklid, mytí, čištění
- používejte na mytí nádobí ekologické nebo šetrné prostředky. Zkuste přírodní prostředy - ocet, jedlá soda. Zkuste si vyrobit vlastní čistič na varnou desku, troubu, vodní kámen nebo osvěžovač vzduchu.
- nenechávejte téct vodu bez užitku. Zeleninu neumývejte pod tekoucí vodou nebo proud snižte na minimum.
- nádobí umývejte v myčce, pokud je k dispozici a myčku zapínejte až když je plná, dbejte na správné naplnění a správnou volbu programu (vyhnete se tak zklamání ze špatně umytého nádobí). Pravidelně čistěte sítko v myčce. nádobí zbytečně nepředmývejte.
Nákupy
- na nákupy si noste vlastní sáčky na pečivo a zeleninu a tašky (snižujete tím množství jednorázových odpadů).
- vybírejte nebalené potraviny (banány opravdu nepotřebují tácek a folii, ani sáček, abyste je mohli vložit do nákupního košíku a tašky, mají svůj vlastní přírodní obal).
- choďte na trhy a podpořte lokální pěstování, chov a výrobu.