Wageningen University and Research ve spolupráci se svými partnery z Aliance A5 uspořádala studentskou výzvu „Food System Innovation Challenge“ pro týmy studentů ze zainteresovaných univerzit. Výzva má podpořit zapojení potenciálních lídrů příští generace na summitu OSN o potravinovém systému.
Cílem této výzvy je překlenout propast mezi znalostmi a praxí v oblasti cílů udržitelného rozvoje, zejména cíle 2 – Konec hladu. Je potřeba brát v úvahu, že transformace potravinového systému může mít významný dopad i na ostatní cíle udržitelného rozvoje, například na klima, udržitelnou spotřebu nebo biodiverzitu a hledat vhodné kompromisy.
Výzvy se zúčastnilo 20 týmů studentů z celého světa a byl mezi nimi i tým studentů z ČZU. Čeští studenti se zaměřili na problematiku biodiverzity potravinových systémů. Ve svém videu vyzývají vlády k odebírání 30% potravin do svých institucí od malých farmářů, kteří hospodaří udržitelně. Dále apelují na potřebu vzdělávání v potravinové gramotnosti, které by podle nich mělo začít už na základní škole. Navrhují také, aby se vláda aktivně podílela na osvětě tématu a vzdělávacích kampaních na sociálních sítích.