Absolventka ČZU vítězem soutěže Zelená střecha roku 2022

Dne 7.9.2022 proběhla v aule ČZU mezinárodní konference Zelené střechy a fasády pořádaná sekcí Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně ve spolupráci s Fakultou životního prostředí ČZU.

Součástí konference bylo i vyhlášení výsledků soutěže Zelená střecha roku 2022. Skvělou zpětnou vazbou pro ČZU je, že vítězem kategorie Veřejná střecha intenzivní se stala střecha DADA Distrikt – Brno, za jejímž projektem stojí absolventka ČZU zahradní architektka Ing. Vendulka Vaněčková z firmy GreenVille, s.r.o. Tato firma byla také výhradním realizátorem projektu a jak nám Ing. Vaněčková sdělila, osobně se podílela i na částečné realizaci výsadeb.  

Samotný DADA Distrikt je zajímavým objektem. Udržitelné technologie a moderní architektonické prvky s industriálním charakterem udělaly z bývalé textilní továrny a brownfieldu příjemný obytný prostor. Obytná zelená střecha je třešničkou na pomyslném dortu.

Střecha o výměře 400 m2 je kombinací extenzivního a intenzivního vegetačního souvrství, půdní substrát zde nemá jednotnou hloubku, ale pohybuje se v rozmezí 5 až 50 cm.

Extenzivní část a oblast kolem cest je osázena převážně rozchodníky a netřesky, v intenzivní části střechy najdeme převážně kvetoucí trvalky a drobné traviny včetně odpočinkových míst pro posezení obyvatel, ale je zde také prostor pro vyvýšené záhony k pěstování zeleniny a ovoce.

Gratulujeme naší absolventce k úspěšné realizaci.

 

 

 

 

 

Fotografie zdroj: DADA Distrikt - Brno | Zelená střecha roku (zelenastrecharoku.cz)

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.